Speelpleinwerking

Kinderen inschrijven

De speelpleinwerking van 2017 loopt van 3 juli t.e.m. 11 augustus.

Een dag op het speelplein, wat houdt dat in?

 

 • Speelse werking waarbij je zelf kan kiezen wat je wil spelen!
 • Warm middageten bereid door ons keukenteam.
 • Een vieruurtje.
 • Gratis busvervoer van en naar de omliggende gemeentes.
 • Een team enthousiaste en gebrevetteerde animatoren, die je de hele dag animeren.
 • Onze speelpleinwerking is voor kinderen die minimum 4 jaar en maximum 14 jaar oud zijn!

Weyneshof is in de eerste plaats een speelpleinwerking en wel één die al zo’n 80 jaar meegaat. Tijdens de eerste 6 of 7 weken van elke zomer komen zo’n 200 kinderen tussen 4 en 14 zich uitleven op een domein van zo’n 7 hectaren groot, begeleid door een 30-tal ervaren en gebrevetteerde animatoren.

De activiteiten die op ons speelplein worden aangeboden, zijn uiteenlopend en gevarieerd. Kinderen kunnen er elke dag kiezen tussen sportactiviteiten, avonturentochten, bosspelen, knutselactiviteiten, kookactiviteiten, … Zij kunnen vrij kiezen tussen deze activiteiten, maar zijn ook vrij om iets anders te doen: niemand wordt verplicht een activiteit te kiezen. Er zijn dan ook genoeg alternatieven: kampen bouwen op de bouwplaats, ravotten in de bossen, racen op ons go-cars-parcours, springen op de mega-trampoline, reuze-gezelschapsspelen spelen. Maar ook gewoon kletsen met vrienden en vriendinnen, fantasiespelletjes spelen met animatoren, … behoren tot de mogelijkheden. En als uw kind nog niet zou weten wat te doen, lopen er voldoende animatoren rond om uw kind op te vangen en er alsnog mee te spelen.

Al onze animatoren zijn gebrevetteerd: zij hebben allemaal een cursus gevolgd bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk of bij een andere erkende organisatie en bezitten een attest ‘Animator in het Jeugdwerk”. Zij worden bovendien zelf begeleid door animatoren die een attest “Hoofdanimator of Instructor in het Jeugdwerk” in hun bezit hebben.

Een speelpleindag op Weyneshof is gevarieerd, maar ook georganiseerd. De meeste kinderen komen met de bus aan om 9u00, maar ze kunnen ook op het speelplein worden afgezet. De kleuters (4-6-jarigen) gaan dan naar de kleuterhoeve, waar een speciaal kleuterteam voor een hele dag animatie zorgt. De tieners (13-14-jarigen) gaan naar het tienerlokaal en ook zij hebben hun eigen animatoren en activiteiten. De andere kinderen (7-12-jarigen) begeven zich naar het grote plein. De verschillende activiteiten worden op ludieke wijze door de animatoren aan de kinderen voorgesteld: en zo breekt er een voormiddag aan vol spelplezier.

Na een korte opruim van de activiteiten, trekken we met z’n allen naar het Paviljoen, waar we een heerlijke warme maaltijd krijgen voorgeschoteld. Ons keukenteam, dat uit zo’n 10 man bestaat en waarvan sommigen al meer dan 10 jaar vrijwillig op ons speelplein komen koken, zorgt voor dit heerlijke eten: elke dag een andere soep, hoofdmaaltijd en natuurlijk dessert. Vanzelfsprekend houden we hierbij ook rekening met kinderen die vegetarisch zijn of die omwille van hun religieuze overtuiging of omwille van mogelijke allergische reacties bepaalde voeding niet mogen eten: indien dit door de ouders op de medische fiche is aangegeven, wordt er voor hen door het keukenteam een alternatieve maaltijd voorzien, vanzelfsprekend zonder extra kosten.

Na de maaltijd is er een uurtje vrij spel, waarbij kinderen en animatoren vrij kunnen spelen met al het materiaal dat op ons speelplein aanwezig is: gezelschapsspelen, sporten (volleybal, basketbal, voetbal), … Ze kunnen natuurlijk ook gewoon even een siësta nemen, aangezien er een drukke namiddag staat aan te komen…

Inderdaad, in de namiddag worden er opnieuw activiteiten voorgesteld en gespeeld. Ook dan volgt er een korte opruim en om 15u30 is er een vieruurtje: chocomelk en koek!

En dan is het natuurlijk tijd om naar huis te gaan: om 16u vertrekken de bussen van op ons speelplein terug naar alle uithoeken van Mechelen. Op deze bussen zijn natuurlijk voldoende animatoren aanwezig, zodat de kinderen aan de juiste halte uitstappen. Want door het grote plezier op de bus (liedjes zingen, spelletjes spelen, …) kan je soms al eens vergeten waar je moet afstappen. De kinderen die worden opgehaald, blijven onder de begeleiding van een aantal animatoren tot de ouders op het speelplein zijn.

Een drukke en gevarieerde dag dus, waarna uw kinderen uitgeput, maar tevreden thuis komen van een dag vol spelplezier. Dit alles wordt u aangeboden door een heus team van vrijwilligers: animatoren, pleinleiding, keukenteam en hulptieners.

Speelpleinuren

De speelpleinwerking van 2017 loopt van 3 juli t.e.m. 11 augustus.

Kinderen kunnen ’s morgens gebracht worden tussen:

8:00 – 8:45

Kinderen kunnen ’s avonds opgehaald worden tussen:

16:15 – 17:30

Voor opvang buiten deze uren, meer bepaald ‘s morgens vanaf 7u00 en s’ avonds tot 19u00, werken we samen met de buitenschoolse kinderopvang Stekelbees. De speelpleinbus komt je hier ophalen en/of terug afzetten. Opgelet! Hiervoor moet je afzonderlijk inschrijven en betalen

Contactgegevens:

Landelijke Kinderopvang – Stekelbees
M. Sabbestraat 119
2800 Mechelen

tel: 015/29 83 69
web: Landelijkekinderopvang.be

Sluitingsdagen van Stekelbees:

 • 11 juli 2017

Weekthema’s 2017

Groot plein:

Week 1 – 3 t.e.m. 7 juli 2017:
Gecrasht op een onbewoond eiland

Week 2 – 10 t.e.m. 14 juli 2017:
Wat water bij de ‘Weynes’ doen

Week 3 – 17 t.e.m. 21 juli 2017:
Spelen door de eeuwen heen

Week 4 – 24 t.e.m. 28 juli 2017:
Yvonne op ’t balkon, Yvette in bed

Week 5 – 31 juli t.e.m. 4 augustus 2017:
Op de operatietafel van dr. Bot

Week 6 – 7 t.e.m. 11 augustus 2017:
Week van de ‘fritness’

Kleuters:

Week 1 – 3 t.e.m. 7 juli 2017:
Boer Karel is ‘gesjareld’

Week 2 – 10 t.e.m. 14 juli 2017:
‘Lambiorix’, de onstuimige viking

Week 3 – 17 t.e.m. 21 juli 2017:
Hocus-Sprookjes-Pas

Week 4 – 24 t.e.m. 28 juli 2017:
Dino’s in drakenland

Week 5 – 31 juli t.e.m. 4 augustus 2017:
‘Papaja’s, Papanee’s’

Week 6 – 7 t.e.m. 11 augustus 2017:
Te land, ter zee en in de puree

Tarief & betaling

 Elk kind betaalt per speelpleindag  € 10,-  

De betaling gebeurt voor het kind naar het speelplein komt, liefst via een bankoverschrijving op het nummer BE10 4140 2727 3204 van Speelplein Weyneshof vzw of contant tijdens de speelpleinwerking zelf. Vermeld steeds de naam en voornaam van het kind en de periode waarvoor u betaalt!

In de prijs is het volgende inbegrepen:

 • busvervoer/voor- en naopvang op het speelplein zelf
 • activiteiten georganiseerd door gebrevetteerde animatoren
 • een warme maaltijd bereid door ons keukenteam
 • een vieruurtje: chocomelk en koek
 • verzekering

U kan een deel van het bedrag ook betalen met de zogenaamde Talententickets van Mechelen (meer informatie op de website van de Stad Mechelen). Wanneer u een overschrijving doet, kan u van het totaalbedrag het bedrag aftrekken dat u met talententickets wil betalen (€  10, € 20, € 30, € 40 of € 50). U vermeldt dan bijkomend in de overschrijving de melding “resterende … euro met talententickets”. De tickets kan u opsturen naar het speelplein of tijdens de zomer op ons secretariaat bezorgen. U kan ook ter plekke met talentickets komen betalen.

U kan een deel van het bedrag ook betalen met vrijetijdscheques. Wanneer u een overschrijving doet, kan u van het totaalbedrag het bedrag aftrekken dat u met talententickets wil betalen. U vermeldt dan bijkomend in de overschrijving de melding “resterende … euro met vrijetijdscheques”. De cheques kan u opsturen naar het speelplein of tijdens de zomer op ons secretariaat bezorgen. U kan ook ter plekke met vrijetijdscheques komen betalen.

Sinds 2006 hoort ook de speelpleinwerking bij de jeugdinitiatieven waarvoor fiscale aftrekbaarheid mogelijk is. De twee belangrijkste wettelijke voorwaarden om voor deze aftrekbaarheid in aanmerking te komen, zijn:

 • Er is enkel aftrek van opvangkosten voor kinderen die de leeftijd van 12 jaar niet bereikt hebben.
 • De aftrek van de vakantie-opvangkosten is begrensd tot 11,20 € per opvangdag en per kind. Er staat geen beperking op het aantal opvangdagen per jaar dat voor aftrek in aanmerking komt.

Indien wij een bij de inschrijving van uw kind een correct e-mailaders hebben gekregen, zenden wij u in het voorjaar per e-mail het attest toe.

Busvervoer

We hebben 2 bussen die via verschillende routes doorheen Mechelen en omstreken alle kinderen ophalen om naar het speelplein te gaan. Elke bus vertrekt ‘s morgens aan de eerste halte om 8u00 stipt en verlaat het speelplein om 16u00 stipt. Aan elke opstaphalte (bijna altijd een halte van De Lijn) hangt een geel bordje met de nodige info.

De kinderen krijgen bij het opstappen een stempel op de hand zodat ze zich ‘s avonds niet van bus kunnen vergissen.

Bekijk onze busroutes

Wat neem je (niet) mee?

Eigenlijk moet je niet veel meenemen om een dag op ons speelplein te komen spelen.

De volgende spullen neem je zeker en vast niet mee: kostbare spullen, zoals geld (kinderen hoeven nooit iets zelf te betalen), GSM’s of smartphoneseigen speelgoed (we hebben materiaal genoeg), draagbare gameconsoles en dergelijke (wij zijn niet verantwoordelijk als dit materiaal kapot of verloren gaat), …

eigen eten of drinken: we bieden ‘s middags een volledige warme maaltijd aan en om 16u een vieruurtje. Bovendien kunnen de kinderen de ganse dag door water drinken.

Indien kinderen toch iets waardevols moeten meenemen (bv. sleutels of een gsm, omdat ze zelf thuis moeten geraken), kan dit altijd ‘s morgens aan het secretariaat afgegeven worden. Zo kunnen kinderen dit alvast niet kwijt spelen tijdens de dag.

In principe hebben kinderen dus geen rugzakje op het speelplein nodig, tenzij ze extra kledij meenemen. Soms vraagt de leiding om extra kledij via een briefje omwille van een speciale activiteit. Op andere dagen is extra kledij niet nodig (tenzij echt slecht weer voorspeld wordt), wij hebben zelf op het speelplein ook reservekledij. Indien u extra kledij meegeeft, vragen wij om dit altijd te labelen met voor- én achternaam van het kind (elk afzonderlijk kledingstuk en ook het eventuele rugzakje). Zo voorkomen we een massa aan verloren voorwerpen.

Zin gekregen om mee te spelen?

Schrijf je hier in!