Wie zijn wij?

Weyneshof is in de eerste plaats een speelpleinwerking en wel één die al zo’n 80 jaar meegaat. Tijdens de eerste 6 weken van elke zomer komen zo’n 250 kinderen tussen 4 en 14 zich uitleven op een domein van zo’n 7 hectaren groot, begeleid door een 30-tal ervaren en gebrevetteerde animatoren.

De activiteiten die op ons speelplein worden aangeboden, zijn uiteenlopend en gevarieerd. Kinderen kunnen er elke dag kiezen tussen sportactiviteiten, avonturentochten, bosspelen, knutselactiviteiten, kookactiviteiten, … Zij kunnen vrij kiezen tussen deze activiteiten, maar zijn ook vrij om iets anders te doen: niemand wordt verplicht een activiteit te kiezen. Er zijn dan ook genoeg alternatieven: kampen bouwen op de bouwplaats, ravotten in de bossen, racen op ons go-cars-parcours, springen op de mega-trampoline, reuze-gezelschapsspelen spelen. Maar ook gewoon kletsen met vrienden en vriendinnen, fantasiespelletjes spelen met animatoren, … behoren tot de mogelijkheden. En als uw kind nog niet zou weten wat te doen, lopen er voldoende animatoren rond om uw kind op te vangen en er alsnog mee te spelen.

Een groot gedeelte van onze animatoren zijn gebrevetteerd: zij hebben allemaal een cursus gevolgd bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk of bij een andere erkende organisatie en bezitten een attest ‘Animator in het Jeugdwerk”. Zij worden bovendien zelf begeleid door animatoren die een attest “Hoofdanimator of Instructor in het Jeugdwerk” in hun bezit hebben.

Een dag op het speelplein

Voor wie?

Onze speelpleinwerking is voor alle kinderen vanaf het geboortejaar 2019 (op voorwaarde dat ze effectief 4 jaar zijn bij de start van hun deelname) tot en met het geboortejaar 2009.

Wij werken in 3 grote leeftijdsgroepen:

  • De kleuters (4-5 jaar),
  • ‘Het grote plein’ (6-12 jaar),
  • De tieners (13-14 jaar)

Waar en wanneer?

De speelpleinwerking loopt van maandag t.e.m. vrijdag van 3 juli t.e.m. 11 augustus 2023 op domein Weyneshof in Rijmenam.

Dit zijn de weekthema’s van 2023

Week 1 Groot plein: Robot Revolutie – Kleuters: De heldenfabriek

Week 2 Groot plein: FC de Champignonnen – Kleuters: Vrijheid voor de circusdieren

Week 3 Groot plein: De broers Mario – Kleuters: Melodische Mysteries

Week 4 Groot plein: De Weerwolven van Weyneshof – Kleuters: Het onderwaterkasteel van Willy Walvis

Week 5 Groot plein: Een apocalyptisch avontuur – Kleuters: Help! Er hangt een sok in mijn boom

Week 6 Groot plein: Weyneshof gaat… – Kleuters: De rugzak van Dora

Vervoer & opvang

De speelpleinwerking gaat door op ons eigen domein Weyneshof in Rijmenam. Een speeldag start ’s morgens om 9u00 en eindigt om 16u30. U heeft de mogelijkheid om uw kinderen te brengen en af te halen of u kan gebruik maken van onze busdienst. Wij werken samen met BKO Ferm Mechelen voor opvang buiten deze uren (van 7u00 tot 18u30). Deze BKO bevindt zich in de Sint-Pietersschool (Grote Nieuwendijk). Kinderen die hieraan deelnemen, nemen ’s morgens vanuit de BKO de samsonbus en worden ’s avonds terug naar de BKO gebracht. Hiervoor is apart inschrijven verplicht.  Meer info >

Kinderen kunnen ’s morgens gebracht worden tussen:

8:00 – 9:00

…en kunnen ’s avonds opgehaald worden tussen:

16:30 – 17:30

We hebben 2 bussen (de Samsonbus en de Smurfenbus) die via 2 verschillende routes doorheen Mechelen en omstreken alle kinderen ophalen om naar het speelplein te gaan. Aan elke opstaphalte (altijd een halte van De Lijn) hangt een geel bordje met de nodige info.

De kinderen krijgen bij het opstappen een stempel zodat ze zich in de namiddag niet van bus kunnen vergissen.

Info busvervoer

Maaltijden

De kinderen krijgen versgemaakte soep en een dessert, en dit volgens alle hygiënische aanbevelingen van het FAVV en de Ambrassade. Het is dus de bedoeling dat kinderen hun eigen boterhammen meenemen. In de namiddag krijgen de kinderen en vieruurtje: een koek en een chocomelk. U kan in de inschrijvingsfiche aanduiden of uw kind een vegetarisch of lactosevrij alternatief moet krijgen. In geval van een noten- of glutenintolerantie is het soms veiliger zelf een koek mee te geven: u kan dit ook in de inschrijvingsfiche aanduiden.

Wat moet mijn kind meebrengen?

Laten we beginnen met wat je op het speelplein zeker en vast niet moet meebrengen: kostbare spullen, zoals geld (kinderen hoeven nooit iets zelf te betalen), Smartphoneseigen speelgoed (we hebben materiaal genoeg), draagbare gameconsoles en dergelijke (wij zijn niet verantwoordelijk als dit materiaal kapot of verloren gaat), …

Kinderen nemen wel een rugzakje mee met daarin een brooddoos met een evenwichtig middagmaal en een hervulbare drinkbus. We vragen met aandrang om alles te labelen, zodat er geen verwarring tussen spullen kan ontstaan. Zelf bieden we ‘s middags verse soep aan en een dessertje, en een vieruurtje (chocomelk en koek). We voorzien voldoende plaatsen waar kinderen hun drinkbus kunnen vullen.

Indien kinderen toch iets waardevols moeten meenemen (bv. sleutels of een smartphone, omdat ze zelf thuis moeten geraken), kan dit altijd ‘s morgens aan het secretariaat afgegeven worden. Zo kunnen kinderen dit alvast niet kwijt spelen tijdens de dag.

Soms vraagt de leiding om extra kledij via een briefje omwille van een speciale activiteit. Op andere dagen is extra kledij niet nodig (tenzij echt slecht weer voorspeld wordt), wij hebben zelf op het speelplein ook reservekledij. Indien u extra kledij meegeeft, vragen wij om dit altijd te labelen met voor- én achternaam van het kind (elk afzonderlijk kledingstuk en ook het eventuele rugzakje). Zo voorkomen we een massa aan verloren voorwerpen.

Tarief en betaling

Elk kind betaalt per speelpleindag €11
+ een eenmalige administratieve kost van €5 per speelpleinzomer

Indien u recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan uw kind deelnemen aan de speelpleinwerking met een UiTPAS met kansentarief. Het tarief is dan €2,20 per dag en de administratieve kost vervalt. Indien u niet in Mechelen woont, contacteer ons.

U kan een deel van het bedrag ook betalen met vrijetijdscheques (Gemeente Bonheiden). Indien u hiervan wenst gebruik te maken, gelieve ons dan te contacteren.

Bestel een t-shirt of rugzak en steun onze werking!

We hebben geluisterd naar jullie vraag en zijn blij dat we onze eigen webshop met t-shirts en rugzakken mogen voorstellen!

Elke aankoop in onze webshop ondersteunt direct onze vzw, waardoor we nog meer kinderen een onvergetelijke zomer kunnen bezorgen. Bezoek onze nieuwe webshop en laat je kinderen stralen met een vleugje Weyneshof!

Bezoek onze webshop