Wie zijn wij?

Weyneshof is in de eerste plaats een speelpleinwerking en wel één die al zo’n 80 jaar meegaat. Tijdens de eerste 6 weken van elke zomer komen zo’n 250 kinderen tussen 4 en 14 zich uitleven op een domein van zo’n 7 hectaren groot, begeleid door een 30-tal ervaren en gebrevetteerde animatoren.

De activiteiten die op ons speelplein worden aangeboden, zijn uiteenlopend en gevarieerd. Kinderen kunnen er elke dag kiezen tussen sportactiviteiten, avonturentochten, bosspelen, knutselactiviteiten, kookactiviteiten, … Zij kunnen vrij kiezen tussen deze activiteiten, maar zijn ook vrij om iets anders te doen: niemand wordt verplicht een activiteit te kiezen. Er zijn dan ook genoeg alternatieven: kampen bouwen op de bouwplaats, ravotten in de bossen, racen op ons go-cars-parcours, springen op de mega-trampoline, reuze-gezelschapsspelen spelen. Maar ook gewoon kletsen met vrienden en vriendinnen, fantasiespelletjes spelen met animatoren, … behoren tot de mogelijkheden. En als uw kind nog niet zou weten wat te doen, lopen er voldoende animatoren rond om uw kind op te vangen en er alsnog mee te spelen.

Een groot gedeelte van onze animatoren zijn gebrevetteerd: zij hebben allemaal een cursus gevolgd bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk of bij een andere erkende organisatie en bezitten een attest ‘Animator in het Jeugdwerk”. Zij worden bovendien zelf begeleid door animatoren die een attest “Hoofdanimator of Instructor in het Jeugdwerk” in hun bezit hebben.

Een dag op het speelplein

Voor wie?

Onze speelpleinwerking is voor alle kinderen vanaf het geboortejaar 2020 (op voorwaarde dat ze effectief 4 jaar zijn bij de start van hun deelname) tot en met het geboortejaar 2010.

Wij werken in 3 grote leeftijdsgroepen:

  • De kleuters (4-5 jaar),
  • ‘Het grote plein’ (6-12 jaar),
  • De tieners (13-14 jaar)

Waar en wanneer?

De speelpleinwerking loopt van maandag t.e.m. vrijdag van 1 juli t.e.m. 9 augustus 2024 op domein Weyneshof in Rijmenam.

Dit zijn de weekthema’s van 2024

Week 1 Groot plein: De kroning van koning ElandKleuters: Het dierennieuws met Wim de Vlinder

Week 2 Groot plein: Olaf in de sauna Kleuters: Smurfendorp in puin

Week 3 Groot plein: De maanlanding van Buzz Lightyear Kleuters: Aladdin en de wonderlamp

Week 4 Groot plein: Gestrand op spaghetti-eiland Kleuters: Op bezoek in de oma-opvang

Week 5 Groot plein: Olympische ZomerspelenKleuters: Het grote kabouter kampioenschap

Week 6 Groot plein: Willy Wonka’s chocoladefeest Kleuters: Ijsbeer en eenhoorn gaan trouwen

Vervoer & opvang

De speelpleinwerking gaat door op ons eigen domein Weyneshof in Rijmenam. Een speeldag start ’s morgens om 9u00 en eindigt om 16u30. U heeft de mogelijkheid om uw kinderen te brengen en af te halen of u kan gebruik maken van onze busdienst. Wij werken samen met BKO Ferm Mechelen voor opvang buiten deze uren (van 7u00 tot 18u30). Deze BKO bevindt zich in de Sint-Pietersschool (Grote Nieuwendijk). Kinderen die hieraan deelnemen, nemen ’s morgens vanuit de BKO de samsonbus en worden ’s avonds terug naar de BKO gebracht. Hiervoor is apart inschrijven verplicht.  Meer info >

Kinderen kunnen ’s morgens gebracht worden tussen:

8:00 – 9:00

…en kunnen ’s avonds opgehaald worden tussen:

16:30 – 17:30

We hebben 2 bussen (de Samsonbus en de Smurfenbus) die via 2 verschillende routes doorheen Mechelen en omstreken alle kinderen ophalen om naar het speelplein te gaan. Aan elke opstaphalte (altijd een halte van De Lijn) hangt een geel bordje met de nodige info.

De kinderen krijgen bij het opstappen een stempel zodat ze zich in de namiddag niet van bus kunnen vergissen.

Info busvervoer

Tarief en betaling

Elk kind betaalt per speelpleindag €13
+ een eenmalige administratieve kost van €5 per speelpleinzomer

Indien u in Mechelen woont en recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan uw kind deelnemen aan de speelpleinwerking met een UiTPAS met kansentarief. Het tarief is dan €2,60 per dag en de administratieve kost vervalt. Indien u niet in Mechelen woont, contacteer ons dan via info@weyneshof.be.

U kan een deel van het bedrag ook betalen met vrijetijdscheques (Gemeente Bonheiden). Indien u hiervan wenst gebruik te maken, gelieve ons dan te contacteren.

Belastingvoordeel voor deelname aan de speelpleinwerking (voor kinderen onder 14 jaar)

Bij deelname aan de speelpleinwerking van Speelplein Weyneshof kunt u profiteren van fiscale voordelen voor kinderopvangkosten. Voor uitgaven die voldoen aan de gestelde voorwaarden, hebt u recht op een belastingvermindering.

De gehele kost van een speelpleindag bij Speelplein Weyneshof komt in aanmerking voor deze fiscale aftrek. Dit betekent dat het volledige dagtarief als kinderopvangkost kan worden ingediend.

De belastingvermindering bedraagt 45% van deze uitgaven. U ontvangt in het volgende jaar een fiscaal attest dat u kan toevoegen aan uw belastingaangifte.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Welke dagen zijn er in 2024 speelpleinwerking?

De speelpleinwerking van 2024 loopt van 1 juli tot en met 9 augustus, van maandag tot en met vrijdag.

Is er ook speelpleinwerking tijdens de paasvakantie?

Neen, onze speelpleinwerking loopt enkel tijdens de zomervakantie.

Kan ik mijn kinderen vroeger naar het speelplein brengen of later komen halen?

Het is niet mogelijk uw kind voor 8u00 naar het speelplein te brengen, of na 17u30 te komen halen.

Wij werken samen met BKO Ferm Mechelen voor opvang buiten deze uren (van 7u00 tot 18u30). Deze BKO bevindt zich in de Sint-Pietersschool (Grote Nieuwendijk). Kinderen die hieraan deelnemen, nemen ’s morgens vanuit de BKO de samsonbus en worden ’s avonds terug naar de BKO gebracht. Hiervoor is apart inschrijven verplicht.

Meer info over de buitenschoolse kinderopvang van Ferm Mechelen.

Wat moet mijn kind meenemen?

Laten we beginnen met wat je op het speelplein zeker en vast niet moet meebrengen: kostbare spullen, zoals geld (kinderen hoeven nooit iets zelf te betalen), Smartphoneseigen speelgoed (we hebben materiaal genoeg), draagbare gameconsoles en dergelijke (wij zijn niet verantwoordelijk als dit materiaal kapot of verloren gaat), …

Kinderen nemen wel een rugzakje mee met daarin een brooddoos met een evenwichtig middagmaal en een hervulbare drinkbus. We vragen met aandrang om alles te labelen, zodat er geen verwarring tussen spullen kan ontstaan. Zelf bieden we ‘s middags verse soep aan en een dessertje, en een vieruurtje (chocomelk en koek). We voorzien voldoende plaatsen waar kinderen hun drinkbus kunnen vullen.

Indien kinderen toch iets waardevols moeten meenemen (bv. sleutels of een smartphone, omdat ze zelf thuis moeten geraken), kan dit altijd ‘s morgens aan het secretariaat afgegeven worden. Zo kunnen kinderen dit alvast niet kwijt spelen tijdens de dag.

Soms vraagt de leiding om extra kledij via een briefje omwille van een speciale activiteit. Op andere dagen is extra kledij niet nodig (tenzij echt slecht weer voorspeld wordt), wij hebben zelf op het speelplein ook reservekledij. Indien u extra kledij meegeeft, vragen wij om dit altijd te labelen met voor- én achternaam van het kind (elk afzonderlijk kledingstuk en ook het eventuele rugzakje). Zo voorkomen we een massa aan verloren voorwerpen.

Waarvoor is mijn kind verzekerd?

Als vzw hebben we bij Fidea via verzekeringsmakelaar Dewals uit Mechelen een polis voor lichamelijke ongevallen, indien uw kind een letsel heeft opgelopen tijdens deelname aan de speelpleinwerking. Het is belangrijk dat er bij ieder ongeval een ‘schadeaangifte’ wordt ingevuld. Dit omvat twee luiken: één dient door u als ouder ingevuld te worden (p. 1 en 2) en één door de arts die de eerste vaststelling doet (p. 3 en 4). Indien het letsel pas na afloop van de speelpleindag door u wordt vastgesteld, kan u ook zelf door een arts een ‘medisch getuigschrift’ laten opstellen. U dient dan aan de arts te zeggen dat het gaat om een letsel dat onder een verzekering valt. U dient ons uiteraard ook op de hoogte te brengen: we bezorgen u dan alsnog de schadeaangifte waaraan u het medisch getuigschrift kan toevoegen. U bezorgt vervolgens de volledige schadeaangifte aan onze verzekeringsmakelaar per post (Dewals Verzekeringen, Leopoldstraat 4, 2800 Mechelen) of per mail (schade@dewals.be). De medische kosten bezorgt u eerst aan uw ziekenfonds voor tussenkomst en u vraagt hierbij een document voor de verzekering (verschilstaat), dat u aan de verzekeringsmakelaar bezorgt. Voor andere kosten (bv. kinesitherapie, medicatie, enz.) vraagt u steeds een betalingsbewijs voor de verzekering. Samen met (kopies van) de voorschriften van de arts bezorgt u ook deze aan de verzekering. Op die manier kan Fidea een dossier samenstellen om de gemaakte kosten terug te betalen. Opgelet: er is een franchise (na tussenkomst van het ziekenfonds) van toepassing van 49,58 euro. Dit deel dient u steeds zelf te betalen.

Tenslotte: we hebben geen verzekering voor materiële schade. Sowieso raden we aan dat kinderen zo weinig mogelijk (dure) spullen naar het speelplein meebrengen. Indien het om noodzakelijke zaken gaat, kunnen deze op het secretariaat in bewaring gegeven worden. Voor andere zaken, bv. een bril, is het aangewezen om zelf als ouder een verzekering te nemen. Immers, slechts indien een opzettelijke vernieling kan aangetoond worden, kan een andere partij tot schadeloosstelling gedwongen worden. Dit is in de praktijk echter verre van evident.

Inschrijven

Wanneer kan ik inschrijven?

De inschrijvingen starten naar jaarlijkse gewoonte op 1 april om 00:00.

Kan ik de gegevens van mijn inschrijving nog aanpassen?

Jazeker, u kan de meeste gegevens (inclusief dagen van inschrijving) aanpassen via de link die u kan vinden in uw inschrijvingsbevestiging.

Heeft u na uw inschrijving van dit jaar geen bevestigingsmail ontvangen of heeft u deze verwijderd? Geen probleem, u kan hier een nieuwe bevestigingsmail opvragen.

Kan ik mijn kind de dag zelf nog inschrijven?

Ja, dat kan op voorwaarde dat we voor die dag niet volzet zijn.

Kan ik een deelname (gedeeltelijk) annuleren?

Dat kan. Via de link in uw inschrijvingsbevestiging heeft u de mogelijkheid tot de dag zelf uw kind uit te schrijven. Indien u hiermee te laat bent, kan u uw inschrijvingsgeld niet terugvorderen. De éénmalige administratieve kost van € 5 per kind kan u niet terugvorderen indien u uw kind volledig uitschrijft.

Zijn er wachtlijsten?

We hebben ervoor gekozen om deze zomer niet met wachtlijsten te werken. Als een dag toch volzet is, kan het de dagen van tevoren gebeuren dat deze terug vrij komen indien er kinderen worden uitgeschreven. Het is dus handig om de inschrijvingen goed in het oog te houden.

Betalen

Hoe kan ik betalen?

U kan betalen via overschrijving of online met Bancontact. In uw bevestigingsmail vindt u een link naar onze website waar u uw betaalmethode kan kiezen.

Waar kan ik het rekeningnummer vinden?

In uw bevestigingsmail vindt u een link naar onze website waar u uw betaalmethode kan kiezen. Als u kiest voor een overschrijving, krijgt u een e-mail met het rekeningnummer en de gestructureerde mededeling die u dient op te geven bij uw betaling.

Waarom is het rekeningnummer uit het buitenland? Is dit betrouwbaar?

Om de online betalingen te verwerken, werken wij samen met een externe partner “Mollie”. Zij zijn gevestigd in Nederland. Vandaar dat het mogelijk is dat u een Nederlands rekeningnummer te zien krijgt. Dit is 100% betrouwbaar.

Wat is de betalingstermijn?

Het volledige bedrag voor de deelname dient binnen de 10 dagen na inschrijving betaald te worden. Indien wij de betaling niet op tijd ontvangen, behouden wij ons het recht om de inschrijving te annuleren.

Gelieve er rekening mee te houden dat afhankelijk van uw bank de verwerkingstijd van overschrijvingen tot 2 werkdagen in beslag kan nemen.

Kan ik later betalen?

Neen. Om u te verzekeren dat uw kind terecht kan op het speelplein, vragen wij het openstaande bedrag te betalen binnen de 10 dagen na inschrijving.

Indien wij de betaling niet op tijd ontvangen, behouden wij ons het recht om de inschrijving te annuleren.

Kan ik met vrijetijdscheques (inwoners Bonheiden) betalen?

Ja, in dat geval kan u binnen de 5 dagen nadat u uw kind hebt ingeschreven contact opnemen met info@weyneshof.be. Op vrijetijdscheques mag niet teruggegeven worden.

Is er een korting voorzien op de deelnameprijs?

De deelnameprijs is steeds € 13 per dag per kind + een eenmalige administratieve kost van € 5.

Indien u recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan uw kind deelnemen aan de speelpleinwerking met een UiTPAS met kansentarief. Het tarief is dan €2,60 per dag en de administratieve kost vervalt. Indien u niet in Mechelen woont, neem dan contact op met info@weyneshof.be.

Krijg ik voor de deelname van mijn kind aan de speelpleinwerking een fiscaal attest?

In februari van het jaar na de zomer in kwestie, ontvangt u een fiscaal attest via het e-mailadres dat u bij de inschrijving hebt opgegeven. Indien u na deze periode niets ontvangen hebt, is er wellicht iets misgelopen en kan u ons altijd contacteren via info@weyneshof.be. We bezorgen u dan alsnog een fiscaal attest. Uiteraard komt u alleen in aanmerking voor een attest, wanneer voor de volledige deelname aan het speelplein betaald is.

Kan ik via mijn mutualiteit geld terugkrijgen?

De meeste mutualiteiten geven een terugbetaling voor deelname aan jeugdactiviteiten, waaronder ook speelpleinwerking. Het bedrag verschilt van mutualiteit tot mutualiteit. In de periode september-oktober na de zomer krijgt u een bewijs van deelname. Dit bewijs is erkend door de mutualiteiten en kan u gebruiken om een gedeeltelijke terugbetaling te krijgen. Uiteraard komt u alleen in aanmerking voor een attest, wanneer voor de volledige deelname aan het speelplein betaald is.

Ik heb (een deel van) de inschrijving geannuleerd, wanneer krijg ik mijn geld terug?

Van zodra de speelpleinwerking is afgelopen (mid-augustus), beginnen we met het terugbetalen van geannuleerde werkingsdagen. Dit omdat u de mogelijkheid hebt om tijdens de zomer nog extra in te schrijven voor bepaalde dagen, deze worden dan afgetrokken van het te veel betaalde bedrag. Ten laatste eind september zullen alle geannuleerde dagen terugbetaald zijn.

Opgelet! U heeft de tijd tot de dag van de inschrijving zelf om de inschrijving te annuleren (via de bevestigingsmail van uw inschrijving). Achteraf annuleren is niet mogelijk en kan dus ook niet terugbetaald worden. De reeds betaalde administratiekosten kunnen ook niet terugbetaald worden.

Bestel een t-shirt of rugzak en steun onze werking!

We hebben geluisterd naar jullie vraag en zijn blij dat we onze eigen webshop met t-shirts en rugzakken mogen voorstellen!

Elke aankoop in onze webshop ondersteunt direct onze vzw, waardoor we nog meer kinderen een onvergetelijke zomer kunnen bezorgen. Bezoek onze nieuwe webshop en laat je kinderen stralen met een vleugje Weyneshof!

Bezoek onze webshop