Speelpleinwerking

De speelpleinwerking van 2020 loopt van 1 juli t.e.m. 14 augustus.

Een dag op het speelplein, wat houdt dat in?

 

 • Speelse werking waarbij je zelf kan kiezen wat je wil spelen!
 • Warm middageten bereid door ons keukenteam.
 • Een vieruurtje.
 • Gratis busvervoer van en naar enkele omliggende gemeentes.
 • Een team enthousiaste en gebrevetteerde animatoren, die je de hele dag animeren.

 

Onze speelpleinwerking is voor alle kinderen vanaf het geboortejaar 2016 (op voorwaarde dat ze effectief 4 jaar zijn bij de start van hun deelname) tot en met het geboortejaar 2006.

Wij werken in drie grote leeftijdsgroepen: kleuters (geboortejaar 2016-2014), groot plein (geboortejaar 2013 – 2008) en tieners (geboortejaar 2007-2006).

Weyneshof is in de eerste plaats een speelpleinwerking en wel één die al zo’n 80 jaar meegaat. Tijdens de eerste 6 of 7 weken van elke zomer komen zo’n 200 kinderen tussen 4 en 14 zich uitleven op een domein van zo’n 7 hectaren groot, begeleid door een 30-tal ervaren en gebrevetteerde animatoren.

De activiteiten die op ons speelplein worden aangeboden, zijn uiteenlopend en gevarieerd. Kinderen kunnen er elke dag kiezen tussen sportactiviteiten, avonturentochten, bosspelen, knutselactiviteiten, kookactiviteiten, … Zij kunnen vrij kiezen tussen deze activiteiten, maar zijn ook vrij om iets anders te doen: niemand wordt verplicht een activiteit te kiezen. Er zijn dan ook genoeg alternatieven: kampen bouwen op de bouwplaats, ravotten in de bossen, racen op ons go-cars-parcours, springen op de mega-trampoline, reuze-gezelschapsspelen spelen. Maar ook gewoon kletsen met vrienden en vriendinnen, fantasiespelletjes spelen met animatoren, … behoren tot de mogelijkheden. En als uw kind nog niet zou weten wat te doen, lopen er voldoende animatoren rond om uw kind op te vangen en er alsnog mee te spelen.

Al onze animatoren zijn gebrevetteerd: zij hebben allemaal een cursus gevolgd bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk of bij een andere erkende organisatie en bezitten een attest ‘Animator in het Jeugdwerk”. Zij worden bovendien zelf begeleid door animatoren die een attest “Hoofdanimator of Instructor in het Jeugdwerk” in hun bezit hebben.

Een speelpleindag op Weyneshof is gevarieerd, maar ook georganiseerd. De meeste kinderen komen met de bus aan om 9u00, maar ze kunnen ook op het speelplein worden afgezet. De kleuters (4-6-jarigen) gaan dan naar de kleuterhoeve, waar een speciaal kleuterteam voor een hele dag animatie zorgt. De tieners (13-14-jarigen) gaan naar het tienerlokaal en ook zij hebben hun eigen animatoren en activiteiten. De andere kinderen (7-12-jarigen) begeven zich naar het grote plein. De verschillende activiteiten worden op ludieke wijze door de animatoren aan de kinderen voorgesteld: en zo breekt er een voormiddag aan vol spelplezier.

Na een korte opruim van de activiteiten, trekken we met z’n allen naar het Paviljoen, waar we een heerlijke warme maaltijd krijgen voorgeschoteld. Ons keukenteam, dat uit zo’n 10 man bestaat en waarvan sommigen al meer dan 10 jaar vrijwillig op ons speelplein komen koken, zorgt voor dit heerlijke eten: elke dag een andere soep, hoofdmaaltijd en natuurlijk dessert. Vanzelfsprekend houden we hierbij ook rekening met kinderen die vegetarisch zijn of die omwille van hun religieuze overtuiging of omwille van mogelijke allergische reacties bepaalde voeding niet mogen eten: indien dit door de ouders op de medische fiche is aangegeven, wordt er voor hen door het keukenteam een alternatieve maaltijd voorzien, vanzelfsprekend zonder extra kosten.

Na de maaltijd is er een uurtje vrij spel, waarbij kinderen en animatoren vrij kunnen spelen met al het materiaal dat op ons speelplein aanwezig is: gezelschapsspelen, sporten (volleybal, basketbal, voetbal), … Ze kunnen natuurlijk ook gewoon even een siësta nemen, aangezien er een drukke namiddag staat aan te komen…

Inderdaad, in de namiddag worden er opnieuw activiteiten voorgesteld en gespeeld. Ook dan volgt er een korte opruim en om 15u30 is er een vieruurtje: chocomelk en koek!

En dan is het natuurlijk tijd om naar huis te gaan: om 16u vertrekken de bussen van op ons speelplein terug naar alle uithoeken van Mechelen. Op deze bussen zijn natuurlijk voldoende animatoren aanwezig, zodat de kinderen aan de juiste halte uitstappen. Want door het grote plezier op de bus (liedjes zingen, spelletjes spelen, …) kan je soms al eens vergeten waar je moet afstappen. De kinderen die worden opgehaald, blijven onder de begeleiding van een aantal animatoren tot de ouders op het speelplein zijn.

Een drukke en gevarieerde dag dus, waarna uw kinderen uitgeput, maar tevreden thuis komen van een dag vol spelplezier. Dit alles wordt u aangeboden door een heus team van vrijwilligers: animatoren, pleinleiding, keukenteam en hulptieners.

Speelpleinuren

Kinderen kunnen ’s morgens gebracht worden tussen:

8:00 – 8:45

Kinderen kunnen ’s avonds opgehaald worden tussen:

16:15 – 17:30

Gedurende de speelpleinwerking voorziet BKO Ferm Mechelen buiten deze uren voor- en naopvang in de Sint-Pietersschool te Mechelen (Grote Nieuwedijkstraat 58) en dit vanaf 7u ’s morgens en tot 18u30 ’s avonds. Alleen op 11 juli is deze opvang gesloten! Let op: voor deze voor- en naopvang dient u apart in te schrijven en te betalen! Dit doet u via het nummer 015/43 30 91.

Een animator zorgt ervoor dat de kinderen zowel ’s morgens als ’s avonds veilig de korte weg tussen de Sint-Pietersschool en de bushalte afleggen.

Weekthema’s Groot plein

Week 1  (01/07 – 03/07)  Bobette en Barry breken het af

Week 2  (06/07 – 10/07)  Achter de schermen

Week 3  (13/07 – 17/07)  Kamp Weyneshof

Week 4  (20/07 – 24/07)  Lang leve de foor!

Week 5  (27/07 – 31/07)  #LikeWe!

Week 6  (03/08 – 07/08)  In de Witte Was

Week 7  (10/08 – 14/08)  Congé olé olé!

Weekthema’s Kleuters

Week 1  (01/07 – 03/07)  (W)onderwereld

Week 2  (06/07 – 10/07)  Radio Olly

Week 3  (13/07 – 17/07)  De Olympische Kleuterspelen

Week 4  (20/07 – 24/07)  Franky Mossel en de geheimen van de oceaan

Week 5  (27/07 – 31/07)  #LikeWe!

Week 6  (03/08 – 07/08)  Paniek in het sprookjesbos

Week 7  (10/08 – 14/08)  Hocus Pocus Plens

Tarief & betaling

Elk kind betaalt per speelpleindag  € 10,-
+ een eenmalige administratieve kost van € 5,- per speelpleinzomer

De betaling gebeurt voor het kind naar het speelplein komt, via een bankoverschrijving op het nummer BE10 4140 2727 3204 van met de vermelding van de naam en voornaam van het kind + de periode waarvoor u betaalt.

In de prijs is het volgende inbegrepen:

 • busvervoer/voor- en naopvang op het speelplein zelf
 • activiteiten georganiseerd door gebrevetteerde animatoren
 • een warme maaltijd bereid door ons keukenteam
 • een vieruurtje: chocomelk en koek
 • verzekering

Indien u recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan uw kind deelnemen aan de speelpleinwerking met een UiTPAS met kansentarief. Het tarief is dan €2 per dag en de administratieve kost vervalt. Indien u niet in Mechelen woont, neem dan contact op met info@weyneshof.be.

U kan een deel van het bedrag ook betalen met vrijetijdscheques. Wanneer u een overschrijving doet, kan u van het totaalbedrag het bedrag aftrekken dat u met talententickets wil betalen. U vermeldt dan bijkomend in de overschrijving de melding “resterende … euro met vrijetijdscheques”. De cheques kan u opsturen naar het speelplein of tijdens de zomer op ons secretariaat bezorgen. U kan ook ter plekke met vrijetijdscheques komen betalen.

Sinds 2006 hoort ook de speelpleinwerking bij de jeugdinitiatieven waarvoor fiscale aftrekbaarheid mogelijk is. De twee belangrijkste wettelijke voorwaarden om voor deze aftrekbaarheid in aanmerking te komen, zijn:

 • Er is enkel aftrek van opvangkosten voor kinderen die de leeftijd van 12 jaar niet bereikt hebben.
 • De aftrek van de vakantie-opvangkosten is begrensd tot 11,20 € per opvangdag en per kind. Er staat geen beperking op het aantal opvangdagen per jaar dat voor aftrek in aanmerking komt.

Indien wij een bij de inschrijving van uw kind een correct e-mailaders hebben gekregen, zenden wij u in het voorjaar per e-mail het attest toe.

Busvervoer

We hebben 2 bussen die via verschillende routes doorheen Mechelen en omstreken alle kinderen ophalen om naar het speelplein te gaan. Elke bus vertrekt ‘s morgens aan de eerste halte om 8u00. ‘s Namiddags vertrekken ze om 16u en komen ze aan de laatste halte om 17u10.

Aan elke opstaphalte (altijd een halte van De Lijn) hangt een geel bordje met de nodige info.

De kinderen krijgen bij het opstappen een stempel op de hand zodat ze zich ‘s avonds niet van bus kunnen vergissen.

Bekijk onze busroutes

Maaltijden

 

Elke middag bereidt ons keukenteam een volwaardige maaltijd, bestaande uit vers gemaakte soep, een hoofdgerecht en een dessert. Om 15u30 krijgen de kinderen een koek en een chocomelk. Het speelplein werkt hiervoor samen met leveranciers die aan alle wettelijke normen van voedselveiligheid voldoen. Onze keukenvrijwilligers zelf houden zich aan de richtlijnen van het FAVV, zowel wat betreft de bewaring en bereiding van etenswaren als wat betreft de algemene hygiëne in de keuken en de bewaarplaatsen.

Een warme maaltijd voorzien voor in totaal ca. 350 kinderen en vrijwilligers is geen sinecure. Daarom dat er met volgende zaken rekening moet gehouden worden wat betreft allergieën en intoleranties:

 • De keukenploeg voorziet een lactosevrij alternatief voor kinderen die lactose-intolerant zijn. Dit moet dan uiteraard bij de inschrijving aangegeven worden.
 • De keukenploeg kan geen rekening houden met kinderen die gluten-intolerant zijn of een zware notenallergiehebben. Bijna alle keukenproducten bevatten (sporen van) gluten en/of noten. We willen en kunnen hierin geen risico’s nemen. In dit geval stellen we steeds voor dat de ouders zelf een maaltijd of boterhammen meegeven. Dit kan alleen na contact met het speelplein via e-mail. We voorzien in deze gevallen geen korting op de deelnameprijs.
 • Het is onze ervaring dat we ons gemakkelijk kunnen aanpassen aan andere allergieën of toleranties (bv. bepaalde fruit- of groentensoorten). Dit dient u natuurlijk bij de inschrijving aan te geven. Wanneer u twijfels heeft, kan u met het speelplein contact opnemen via e-mail. Wanneer wij vragen hebben, zullen wij met u contact opnemen.

Wat betreft voorkeuren qua maaltijden gelden volgende zaken op het speelplein:

 • De keukenploeg voorziet een alternatief voor kinderen die omwille van religieuze redenen halal wensen te eten, behalve wanneer er sowieso een vegetarische maaltijd of een maaltijd met kip op het menu staat: onze vleesleverancier levert immers een certificaat af, zodat alle maaltijden met kip per definitie halal zijn. Het alternatief is dan een vegetarische maaltijd of een maaltijd met een kip. Belangrijk is dat dit bij de inschrijving wordt aangegeven.
 • De keukenploeg voorziet een vegetarisch alternatief voor kinderen die omwille van morele redenen geen vlees eten. Belangrijk is dat dit bij de inschrijving wordt aangegeven. Een veganistische maaltijd kan omwille van organisatorische redenen niet voorzien worden.

Bij het opstellen van het menu wordt met allerlei zaken rekening gehouden, zoals afwisseling, gezonde voeding, financiële aspecten, enz. Hou er in elk geval rekening mee dat het menu kan aangepast worden, indien de omstandigheden dat vereisen (bv. beschikbaarheid bij leveranciers, overschotten, enz.).

Van zodra het menu van deze zomer bekend is, zullen we dat hier publiceren.

Zin gekregen om mee te spelen?

De speelpleinwerking van 2020 loopt van 1 juli t.e.m. 14 augustus.